Wer da ist kann Geschäfte machen

Mijn accountmanager bij de bank in Duitsland sprak ik nog wel eens ook na zijn pensioen. Bij deze Duitse bank had ik altijd het gevoel, dat ik van harte welkom was. Met respect, hoffelijk en enthousiast werd ik ontvangen met een Tasse Kaffee mit Kuchen.

Naast natuurlijk de zakelijke kant van het gesprek was er ook altijd tijd om even over de toestand in de wereld te praten. De man, inmiddels rond de 80 jaar, was altijd zeer serieus in zijn werk. En … hij had prachtige oneliners. Aan één daarvan moest ik van de week terugdenken.

Corona gooit … wát in het eten?

Als ondernemer word je op alle manieren geconfronteerd met de gevolgen van de coronapandemie. Personeel dat niet of beperkt beschikbaar is of zich moet laten testen, voorzieningen aanbrengen in het bedrijf, afspraken bij klanten die niet doorgaan vanwege thuiswerk, omzetverlies, teruglopende rendementen en dergelijke vormen een nieuwe werkelijkheid sinds afgelopen maart.

Weinig positief nieuws in de media

Natuurlijk ben je als ondernemer alert op het nieuws. Wat mag er wel, wat mag er niet? Het nieuws wordt vooral gevoed door medische mensen. Je kunt geen radio of tv aanzetten of er is wederom een viroloog aan het woord.

Het valt mij op dat er weinig positief nieuws wordt gebracht waar een ondernemer wat aan heeft. Hoe moet je als ondernemer omgaan met alles wat op je afkomt?

Hier heb ik geen gepast antwoord op. Dit is afhankelijk van het type onderneming/ondernemer.

Maar wat ik wel weet is dat juist nu het heel belangrijk is voor collega-ondernemers om er te zijn. Zorg voor scherpte, blijf actief, blijf bereikbaar, blijf zichtbaar, blijf in control. Ik denk dat de kaarten nu juist weer opnieuw geschud worden. Hoe je uit deze coronatijd komt is bepalend voor de langeretermijntoekomst voor jouw onderneming. Zoals mijn vroegere accountmanager aangaf: Wer da ist kann Geschäfte machen.

AD